Avoimet pestit

Täältä löydät lippukuntamme avoimet vapaaehtoispestit. Pesteihin voi hakea ottamalla suoraan yhteyttä pestikuvauksessa mainittuun henkilöön tai vaihtoehtoisesti laittamalla sähköpostia Mavan sähköpostiin, mastonvartijat1982(a)gmail.com tai olemalla yhteydessä Mavan pestijohtiin Larissa “Laija” Olasvuoreen, larissa.olasvuori(a)gmail.com tai Havu Härmään, havu.harma(a)gmail.com. Jos jokin pesti kiinnostaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan pestistä ja ajatuksistasi tarkemmin. Pestejä voidaan usein tarvittaessa räätälöidä tai pestin voi myös aloittaa yhdessä parin kanssa. Jos sinua kiinnostaa jokin muu homma, jota tässä listassa ei ole mainittu, ota yhteyttä pestijohtajiin, niin varmasti löydämme sinulle sopivan tehtävän!

PERHEPARTION JOHTAJA

AKELA

SEIKKAILIJAJOUKKUEEN SAMPO

TARPOJIEN IKÄKAUSIVASTAAVA

AIKUISLUOTSI

ANSIOMERKKITIIMIN JÄSEN

KESTÄVÄSTI PARTIOSSA -RYHMÄN JÄSEN

PERHEPARTION JOHTAJA

Lippukunnassamme toimii noin kymmenen perheen perhepartioryhmä ja etsimme ryhmälle toista vetäjää kaudelle 2021-2022. Perhepartioryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa joko Latokaski-Nöykkiö-alueella tai läheisissä metsäretkikohteissa. Tehtävä ei vaadi aikaisempaa partiokokemusta. Perhepartiosta voi lukea lisää esimerkiksi täältä: https://www.partio.fi/lippukunnille/partio-ohjelma/perhepartio/

Tässä pestissä mahdollistat noin kymmenelle perheelle mukavan harrastuksen lähellä kotia. Partio on harrastus myös aikuiselle ja tehtävässäsi pääset oppimaan johtamisesta, lasten kanssa toimimisesta ja kasvattamisesta, luonnossa toimisesta sekä tekemään yhdessä meidän mahtavan porukan kanssa.

Pestiin on tarjolla koulutusta. Aluksi saat perehdytyksen lippukunnan toimintaan perhepartion vetäjältä. Tarjoamme sinulle maksutta 3 tunnin mittaisen Tervetuloa partioon -kurssi, joka perehdyttää partioon harrastuksena ja vapaaehtoistyönä. 

Aikatarve:  3-5 tuntia/kk kokemuksesta riippuen sekä kauden suunnittelukokouksiin menee noin 2h/kausi.

Kenelle: vaeltajalle tai aikuiselle, aikaisempaa partiokokemusta ei tarvita. Sopii hyvin aikuiselle, joka on mukana perhepartioryhmässä.

Pestin kesto: 1 vuosi

Pestin aloitus: kevät 2021 – elokuu 2021

Pestaaja: Pestijohtaja Larissa ”Laija” Olasvuori, larissa.olasvuori(a)gmail.com, 050 547 3090

AKELA

Käynnistämmme syksyllä 2021 uuden sudenpentulauman ainakain ekaluokkalaisille (syntynyt 2014). Lippukuntaamme on jonossa myös paljon muunkin ikäisiä sudenpentuja. Olemme valmiina aloittamaan uuden sudenpentulauman myös heille, kun johtajat eli ryhmänvetäjät uudelle ryhmälle löytyvät. Tällä hetkellä olisi eniten tarvetta aloittaa uusi ryhmä myös sekä 2012 että 2013 syntyneille sudenpennuille. Pyrkimyksenä on löytää kolmen aikuisen porukka jokaiseen aloittavaan ryhmään, jolloin tehtävä on kivan kokoinen. Lauman kokoukset pidetään arki-iltaisin klo 18-19.30 Kantokasken koululla ja sen pihapiirissä. Tehtävä ei vaadi aikaisempaa partiokokemusta, mutta halun ja innon toimia lasten kanssa ja oppia uusia asioita. Sudenpentuohjelmasta voit lukea lisää www.partio-ohjelma.fi 

Tässä tehtävässä pääset tarjoamaan vapaaehtoispanoksellasi hienon harrastuksen noin 12 lapselle, joka kasvattaa heitä aktiivisiksi toimijoiksi yhteisössään. Pääset oppimaan johtamisesta, lasten kanssa toimimisesta ja kasvattamisesta, luonnossa toimisesta sekä tekemään yhdessä mahtavan porukan kanssa

Pestiin on tarjolla koulutusta. Saat perehdytyksen lippukunnan toimintaan ja tarjoamme sinulle maksutta 3 tunnin mittaisen Tervetuloa partioon -kurssi, joka perehdyttää partioon harrastuksena ja vapaaehtoistyönä. Halutessasi voit osallistua maksutta viikonlopun mittaiselle akelakurssille, joka perehdyttää sinut 7-9-vuotiaiden sudenpentujen ohjaamiseen ja kasvattamiseen.

Aikatarve: 2-3 tuntia/vko, kokemuksesta riippuen. Tämän lisäksi järjestämme retkiä, leirejä sekä käymme erilaisissa partiotapahtumissa. Näihin menee suunnittelukokousten lisäksi aikaa n. 2-3 viikonloppua/kausi.

Kenelle: Vaeltajalle tai aikuiselle, aikaisempaa partiokokemusta ei tarvita

Pestin kesto: 2-3 vuotta, myös lyhyemmästä pestistä voi sopia

Pestin aloitus: Viimeistään elokuussa 2021

Pestaaja: Sudenpentujen ikäkausivastaava Larissa “Laija” Olasvuori, larissa.olasvuori(a)gmail.com

SEIKKAILIJAJOUKKUEEN SAMPO

Syksyllä 2021 lippukunnassamme aloittaa kaksi uutta seikkailijajoukkuetta. Molemmat joukkueet kaipaavat vahvistusta johtajajoukkoihinsa. Toisella joukkueella on jo tukiaikuiset, joten tähän pestiin voi hyvin lähteä joko lippukuntamme nuoret johtajat tai kokonaan uudet aikuiset. Eli lähtisitkö sinä uuden joukkueen sampoksi? Tehtävä ei vaadi aikaisempaa partiokokemusta. Seikkailijaohjelmasta voit lukea lisää www.partio-ohjelma.fi 

Tässä tehtävässä pääset tarjoamaan vapaaehtoispanoksellasi hienon harrastuksen noin 15 alueen lapselle, joka kasvattaa heitä aktiivisiksi toimijoiksi yhteisössään. Pääset oppimaan johtamisesta, lasten kanssa toimimisesta ja kasvattamisesta, luonnossa toimisesta sekä tekemään yhdessä mahtavan porukan kanssa

Pestiin on tarjolla koulutusta. Saat perehdytyksen lippukunnan toimintaan ja tarjoamme sinulle maksutta 3 tunnin mittaisen Tervetuloa partioon -kurssi, joka perehdyttää partioon harrastuksena ja vapaaehtoistyönä. Halutessasi voit osallistua maksutta viikonlopun mittaiselle sampokurssille, joka perehdyttää sinut 10-12-vuotiaiden seikkailijoiden ohjaamiseen ja kasvattamiseen.

Aikatarve: 2-3 tuntia/vko kokemuksesta riippuen. Tämän lisäksi järjestämme retkiä, leirejä sekä käymme erilaisissa partiotapahtumissa. Näihin menee suunnittelukokousten lisäksi aikaa n. 2-3 viikonloppua/kausi.

Kenelle: samoajalle, vaeltajalle tai aikuiselle, aikaisempaa partiokokemusta ei tarvita

Pestin kesto: 2-3 vuotta, myös lyhyemmästä pestistä voi sopia

Pestin aloitus: viimeistään elokuussa

Pestaaja: Pestijohtaja, Larissa “Laija” Olasvuori, larissa.olasvuori (ät) gmail.com

TARPOJIEN IKÄKAUSIVASTAAVA

Tarpojien ikäkausivastaava toimii lippukunnassa tarpojavartioiden johtajien tukena. Hän varmistaa, että tarpojien ohjelma on suunniteltua, laadukasta ja noudattaa tarpojaikäkauden partio-ohjelmaa. Ikäkausivastaavan tehtävänä on myös infota ryhmänjohtajia sekä ikäkauden omista että lippukunnan yhteisistä tapahtumista.
Ikäkausivastaava on vartionjohtajille helposti lähestyttävä vaeltaja tai aikuinen, joka pitää aktiivisesti yhteyttä vartionjohtajiin. Hän tukee tarvittaessa ohjelman ja retkien suunnittelussa ja toteutuksessa, mutta EI ole yksi vartion johtajista vaan toimii nimenomaan nuorien johtajien taustatukena. Yhteistyössä ryhmänjohtajien ja muiden ikäkausivastaavien kanssa tarpojien ikava auttaa myös ikäkausisiirtymien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Apua omaan pestiinsä ikäkausivastaava saa ohjelmajohtajilta ja muilta ikäkausivastaavilta. Lisäksi myös lippukunnan turva-aikuiset auttavat mielellään. Tavoitteena on, että jokaisella Mavassa aloittavalla tarpojavartiolla on oma luotsi, joka vastaa nimenomaisen vartion johtajien tukemisesta. Ikäkausivastaava voi olla myös yksi vartion luotsi, joka toimii samalla ns. yhdyshenkilönä muiden luotsien ja lippukunnan, piirin, sekä SP:n välillä.

Aikatarve: Pestiä tehdään viikoittain, mutta viikoittaiset tehtävät ovat tyypillisesti vain kuulumisten kyselyä ja tiedon välittämistä (WhatsApp, sähköposti, puhelut). Tapaamisia tarpeen mukaan (vähintään kerran kuukaudessa).

Pestin kesto: vähintään 1 vuosi

Pestin aloitus: Mieluiten uuden partiokauden alussa eli elokuussa, mutta tarvittaessa pestissä voi aloittaa myös kesken kauden

Pestaaja: Nykyinen tarpojien ikäkausivastaava Katja Nummela, katja.nummela(at)gmail.com

AIKUISLUOTSI

Tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaohjelmassa aikuisilla on tärkeä rooli luotseina. Luotsi auttaa toiminnan suunnittelussa, tukee vartionjohtajaa tehtävässään ja huolehtii tämän osaamisesta. Luotsi on mukana käsittelemässä ryhmässä nousevia vaikeita aiheita ja toimii silloin kun häntä tarvitaan. Tuen tulisi olla jatkuvaa, säännöllistä ja tarvittaessa saatavilla.

Myös aikuiset, etenkin uudet, juuri partioon liittyneet tarvitsevat suunnitelmallista tukea ja ohjausta. Jonkun luottotyypin johon voi tutustua ja joka huolehtii yhteydenpidosta, koulutuksesta ja partiokulttuuriin tutustuttamisesta. Jos koko lippukunnan johtajisto on yhteisvastuussa uusista aikuisista, saattaa käydä niin ettei kukaan muista huolehtia heistä riittävästi. Aikuiselle tilanne on sekava ja yhteydenottaminen tai kysyminen saattaa olla vaikeaa jos yhtä yhteyshenkilöä ei ole. Partion alkutaipaleella on tärkeää, että joku muistaa pyytää mukaan tapahtumiin ja kertoa niistä riittävän paljon tietoa.

Vaeltajaohjelmassa luotsin tehtävä on ohjata vaeltajan henkilökohtaisen kehityssuunnitelman tekemistä ja toteutumista.  kannustetaan myös uusia aikuisia asettamaan henkilökohtaiset tavoitteet ja suunnataan niitä kohti. On tärkeää ja hyödyllistä että lippukunnasta uusi aikuinenkin saa tukea tavoitteiden saavuttamiseen ja niitä voidaan miettiä yhdessä.

Luotsi, tutor, kummi – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Aikuisluotsia ei ole määritelty partio-ohjelmassa eikä virallista nimikettä ole.

Nyt etsimme Mastonvartijoiden ensimmäistä virallista ja pestattua aikuisluotsia! Olisitko se sinä?  Pesti voisi sisältää seuraavia juttuja

  • ottaa uudet lippukuntaan liittyvät aikuiset vastaan 
  • pitää heihin säännöllisesti yhteyttä
  • esitellä yleisesti partiota, mutta myös Mavaa
  • esitellä ja tutustuttaa uusiin ihmisiä
  • olla kiinnostunut aikuisten tavoitteista, osaamisesta ja koulutustarpeesta

Kehitellään tästä yhdessä sulle just sopiva pesti!

Aikatarve: Aluksi viikoittaista, mutta sen jälkeen kuukausittaista

Kenelle: Aikuiselle

Pestin kesto: Vähintään 1 vuosi

Pestin aloitus: Heti, kun sopiva aikuisluotsi löytyy

Pestaaja: Pestijohtaja Larissa Olasvuori, larissa.olasvuori(a)gmail.com

ANSIOMERKKITIIMIN JÄSEN

Tässä pestissä pääset puhumaan hyvää selän takana ja juonimaan yllätyksiä!

Mava on täynnä huippuja partiolaisia, jotka ansaitsevat kiitosta toiminnastaan ja partiomaisesta asenteestaan. Siksi me halutaan hakea mavalaisille myös entistä enemmän ansiomerkkejä! Saataisiinko susta meidän tiimiin yksi pää lisää ideoimaan hakemuksia?

Ansiomerkkejä haetaan vuosittain Kuksan kautta neljässä erässä: tammikuussa, huhtikuussa, syyskuussa ja marraskuussa. Merkkien saajia on laidasta laitaan, vasta lippukuntaan liittyneestä sudarista aina kokeneisiin partiokonkareihin, joten hakemukset ovat myös hyvin eri laajuisia. Lupaan, että jokainen meistä tuntee mavalaisen, jota voisi muistaa merkillä ja osaisi kirjoittaa tästä tyypistä muutaman kauniin sanan! Koko lippukunnan väkeä ei tarvitse tuntea kuin omia taskujaan.

Myöskään aiempaa tietotaitoa ansiomerkkijärjestelmästä tai Kuksan käytöstä ei vaadita, vaan jeesiä ja perehdytystä on tarjolla ja hommia tehdään tiiminä. Kylmiltään ei tarvitse kokonaista hakemusta osata kirjoittaa, vaan voit hyvin esimerkiksi naputella valmiita hakemuksia Kuksaan, täydentää muiden aloittamia hakemuksia tai osallistua yhteiseen ideointiin siitä, kelle merkkejä haettaisiin ja millä perusteilla. Samalla pääset oppimaan koko ajan lisää ansiomerkkimaailmasta ja hyvän hakemuksen muotoilusta! Pesti antaa myös tekijälleen usein rutkasti hyvää mieltä, kun yhdessä kirjoitettu anomus hyväksytään ja merkin saaja päästään yllättämään ja tuomaan hymy hänen kasvoilleen. :)

Aikatarve: Pesti ei vaadi aikaasi joka viikko tai edes joka kuukausi, vaan hommia tehdään lähinnä neljän vuosittaisen ansiomerkkihaun ympärillä aina parin viikon mittaan. Työmäärä riippuu paljon siitä, paljonko innostut hakemuksia ideoimaan ja kirjoittamaan!

Kenelle: Samoajalle, vaeltajalle tai aikuiselle, joka haluaa ilahduttaa muita ja järjestää yllätyksiä! :) Aiempaa osaamista ansiomerkeistä ei vaadita, me jeesataan kyllä. Eikä haittaa, vaikka asuisit kauempana – hommat hoituvat myös etänä!

Pestin kesto: Sulle sopiva ajanjakso, mieluiten kuitenkin vuosi tai enemmän

Pestin aloitus: Vaikka heti!

Pestaaja: Pestijohtaja Havu Härmä, 045 111 2810, havu.harma(at)gmail.com

KESTÄVÄSTI PARTIOSSA -RYHMÄN JÄSEN

Huoli ympäristöstä ja maailman tilasta antaa aihetta myös partiolaisille tarttua entistä aktiivisemmin toimeen luonnon monimuotoisuuden, kestävän kehityksen ja yhteisen hyvän puolesta. Kestävästi partiossa -tunnuksen myötä lippukunnan arjessa tehtävät valinnat voidaan tietoisesti muuttaa kestävämmiksi yhdessä koko lippukunnan kanssa. Tunnuksesta voit lukea lisää https://www.partio.fi/nyt/kestavasti-partiossa/. 

Mastonvartijat ovat päättäneet lähteä tavoittelemaan Kestävästi partiossa -tunnusta! Perustamme ryhmän (tai tehokaksikon), jonka tavoitteena on kartoittaa lippukunnan jo saavutetut tunnuksen kohdat ja miettiä kehityskohteita lippukunnan toiminnassa, jotka vievät eteenpäin kestävän kehityksen tavoitteita.

Ryhmä ehdottaa parannuksia tai muutoskohteita, korjaa joitakin juttuja itse, tukee ikäkausiryhmien toimintaa antamalla vinkkejä, viestii Mavan somessa ja uutiskirjeissä… Toiminta ja pestin laajuus riippuu ryhmäläisten kiinnostuksesta ja innostuksesta. Tehdään yhdessä Mavasta kestävä lippukunta!

Aikatarve: Ryhmän innostuksesta riippuen, esim. viikottaista tai vähintään kuukausittaista

Kenelle: Samoajalle, vaeltajalle ja aikuiselle

Pestin kesto: vähintään 1 vuosi

Pestin aloitus: heti kun sopiva ryhmä löytyy (viimeistään tositoimiin käydään elokuussa)

Pestaajat: Hallituksen jäsen Hanna Kannonkari, hanna.kannonkari (a) gmail.com, Pestijohtaja Larissa Olasvuori, larissa.olasvuori (a) gmail.com