Avoimet pestit

Täältä löydät lippukuntamme avoimet vapaaehtoispestit. Pesteihin voi hakea suoraan ottamalla yhteyttä pestissä mainittuun henkilöön tai laittamalla sähköpostia Mavan sähköpostiin: mastonvartijat1982@gmail.com tai olemalla yhteydessä Mavan pestijohtajaan Peppiina Purtiloon peppiina.purtilo(@)gmail.com. Jos jokin pesti kiinnostaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä, ja jutellaan pestistä tarkemmin. Pestejä voidaan myös räätälöidä tarvittaessa tai pestin voi myös aloittaa yhdessä parin kanssa. Jos sinua kiinnostaa jokin muu homma, jota tässä listassa ei ole mainittu, ota yhteyttä Peppiinaan, niin varmasti löydämme sinulle sopivan tehtävän!

ERÄRETKEN JOHTAJAPARI / JOHTAJANELIKKO

Toukokuussa 2020 järjestetään koko lippukunnan eräretki Kattilaniemen leirikeskuksessa. Retkellä yövytään maastossa teltoissa, laavuissa, riippareissa tai hätämajoitteissa. Retken ohjelma pyörii kaiken eräilyn ympärillä ja osa ruoista valmistetaan itse.

Etsimme nyt retkelle johtajaparia tai jopa johtajanelikkoa. Retken johtajiksi voidaan pestata joko jo valmiita pareja tai niitä voidaan yhdessä luoda. Jouluretkeltä opittiin, että Kisalli – Mestari -asetelma on toimiva ja sitä jatkamme mielellään tälläkin retkellä.

Retkenjohtajat voivat keskenään tai pestaajan avulla jakaa hommia. Kenelle kuuluu viestintä, kenelle ohjelma, kenelle ruoka, kenelle turvallisuus jne.

Tarkoitus ei ole tehdä retkeä yksin, vaan retkenjohtajat pestaavat muut tekijät (keittiö, ea, ohjelma jne). Tämä retki tehdään yhdessä koko lippukunnan voimin, joten et jää pestisi kanssa yksin.

Pestissä opit varmasti uutta. Opit isojen kokonaisuuksien hallintaa, aikataulutusta, delegointia ja tutustut varmasti uusiin mavalaisiin. Pestissä saat onnistumisen kokemuksia ja näät iloisia naamoja.

Kenen kanssa sinä haluat lähteä tekemään kevään eräretkeä? Hae nyt!

Aikatarve: Alkuun kuukausittaista ja rypäyksittäistä ja retken lähestyessä päivittäistä

Kenelle: Samoaja (tarvitsee pestiin yli 18-vuotiaan kaveriksi), vaeltaja tai aikuinen

Pestin kesto: Helmikuu – Kesäkuu

Pestin aloitus: heti kun sopivat retkenjohtajat löytyvät

Pestaaja: Pestijohtaja Larissa Olasvuori, larissa.olasvuori (a) gmail.com

JOHTAJAPARI VÄISKILLE MAVAN SAVUUN

Ensi kesänä edessä on taas yksi siisteimmistä leireistä, eli meidän espoolaisten oma Väiski. Etsimme nyt lippukuntamme savuun johtajakaksikkoa, joka huolehtii yhdessä Mavan savun toiminnasta ennen leiriä ja leirin aikana.

Tarkempia pestikuvauksia ei ole vielä Väiskin tiimoilta tullut, mutta perinteisesti pestit pitävät sisällään:

Savun johtajat johtavat savua yhdessä muiden johtajien kanssa. He huolehtivat viestinnästä (ennen leiriä ja leirin aikana), savun leiriläisistä ja viime kädessä vastaavat savumme toiminnasta. 

Tehtäviin kuuluu myös:

 • Huolehtia savun kalustosta, sen kokoamisesta ja kuljetuksesta leirille, sekä leirilippukunnan  hygienia- ja terveysasioista leirisairaalan ohjeiden mukaisesti
 • Pestata EA-vastaava savuun
 • Pitää huolta päiväohjelmasta ja aikatauluista
 • Pitää huolta, että savu sitoutuu leirin sääntöihin ja ohjeistuksiin.
 • Tietää koko ajan savun vahvuus, mukaanlukien yhteiskuljetukset leirille ja sieltä pois ja tietää mikäli joku leiriläisistä poistuu kesken leirin.
 • Vastata savun taloudesta, mukaanlukien vanhempainillat ja leirihankinnat
 • Pitää huoli omasta jaksamisestasi – pyytää vapaata kun tarvitset sitä 

Savun johtaminen on hauska ja opettavainen pesti. Pestillä on selkeä alku ja loppu. Hommia on ennen leiriä, mutta pääpaino sijoittuu leirille. Pestissä oppii viestinnällisiä taitoja, huolehtimaan kokonaisuuksista, delegoimaan hommia ja yhteistyötä johtajaparin kanssa.

Aikatarve: Helmi-maaliskuu enemmän viestinnällistä (miten varmistetaan, että mavalaiset lähtevät mukaan leirille), huhti-kesäkuu tahti kiihtyy (valmistautumista leirlle ja viestintää, mahdollisia koulutuksia), heinäkuu (viimeiset hankinnat, kaluston pakkaus, viimeiset viestit ja itse leiri), elokuu (kaluston purku, löytötavarat, viimeisiin viesteihin vastaaminen, kuitit, loppurapsa ja Väiski pakettiin)

Kenelle: vaeltajalle tai aikuiselle (yli 18 v.)

Pestin kesto: Helmikuu – elokuu

Pestin aloitus: heti kun sopiva pari löytyy

Pestaaja: Pestijohtaja Larissa Olasvuori, larissa.olasvuori (a) gmail.com

AIKUISLUOTSI

Tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaohjelmassa aikuisilla on tärkeä rooli luotseina. Luotsi auttaa toiminnan suunnittelussa, tukee vartionjohtajaa tehtävässään ja huolehtii tämän osaamisesta. Luotsi on mukana käsittelemässä ryhmässä nousevia vaikeita aiheita ja toimii silloin kun häntä tarvitaan. Tuen tulisi olla jatkuvaa, säännöllistä ja tarvittaessa saatavilla.

Myös aikuiset, etenkin uudet, juuri partioon liittyneet tarvitsevat suunnitelmallista tukea ja ohjausta. Jonkun luottotyypin johon voi tutustua ja joka huolehtii yhteydenpidosta, koulutuksesta ja partiokulttuuriin tutustuttamisesta. Jos koko lippukunnan johtajisto on yhteisvastuussa uusista aikuisista, saattaa käydä niin ettei kukaan muista huolehtia heistä riittävästi. Aikuiselle tilanne on sekava ja yhteydenottaminen tai kysyminen saattaa olla vaikeaa jos yhtä yhteyshenkilöä ei ole. Partion alkutaipaleella on tärkeää, että joku muistaa pyytää mukaan tapahtumiin ja kertoa niistä riittävän paljon tietoa.

Vaeltajaohjelmassa luotsin tehtävä on ohjata vaeltajan henkilökohtaisen kehityssuunnitelman tekemistä ja toteutumista.  kannustetaan myös uusia aikuisia asettamaan henkilökohtaiset tavoitteet ja suunnataan niitä kohti. On tärkeää ja hyödyllistä että lippukunnasta uusi aikuinenkin saa tukea tavoitteiden saavuttamiseen ja niitä voidaan miettiä yhdessä.

Luotsi, tutor, kummi – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Aikuisluotsia ei ole määritelty partio-ohjelmassa eikä virallista nimikettä ole. 

Nyt etsimme Mastonvartijoiden ensimmäistä virallista ja pestattua aikuisluotsia! Olisitko se sinä?  Pesti voisi sisältää seuraavia juttuja

 • ottaa uudet lippukuntaan liittyvät aikuiset vastaan 
 • pitää heihin säännöllisesti yhteyttä
 • esitellä yleisesti partiota, mutta myös Mavaa
 • esitellä ja tutustuttaa uusiin ihmisiä
 • olla kiinnostunut aikuisten tavoitteista, osaamisesta ja koulutustarpeesta

Kehitellään tästä yhdessä sulle just sopiva pesti!

Aikatarve: Aluksi viikottaista, mutta sen jälkeen kuukausittaista

Kenelle: Aikuiselle

Pestin kesto: vähintään 1 vuosi

Pestin aloitus: heti kun sopiva aikuisluotsi löytyy

Pestaaja: Pestijohtaja Larissa Olasvuori, larissa.olasvuori (a) gmail.com

KOLOVASTAAVA

Jotta kaikilla kololla toimivilla ryhmillä olisi hyvä toimia, on kolosta ja sen siisteydestä jonkun pidettävä päävastuu. Kolovastaavan hommiin kuuluu esimerkiksi seuraavaa:

 • Suunnitella kolon siivouslista keväisin ja syksyisin 
 • Muistuttaa ryhmiä siivousvuoroista
 • Suunnitella ja antaa ryhmille ohjeet siivouksen toteuttamisesta ja siihen käytettävistä tarvikkeista. Huolehtia siitä, että siivoustarvikkeita löytyy kololta.
 • Tarvittaessa järjestää kololla suursiivous, esim, kauden alkaessa syksyllä yhdessä muun johtajiston kanssa
 • Tyhjentää kolon postilaatikkoa säännöllisesti sekä huolehtia kololla olevat kierrätystavarat oikeisiin roskiksiin (esim Kirjaston edessä oleviin kierrätysroskiksiin)
 • Pestä vessan ja keittiön pyyhkeet säännöllisesti

Aikatarve: Viikottaista, mutta vie aikaa vain noin 5-10min/viikko ja pari kertaa kaudessa pidemmän ajan

Kenelle: Sopii samoajalle, vaeltajalle tai aikuiselle

Pestin kesto: vähintään 1 vuosi

Pestin aloitus: heti kun sopiva kolovastaava löytyy

Pestaaja: Pestijohtaja Larissa Olasvuori, larissa.olasvuori (a) gmail.com

VIESTINTÄJOHTAJAN KAKKONEN
Lippukunnassamme lähetetään kuukausittain uutiskirjeet niin johtajistolle kuin huoltajillekin. Johtajiston uutiskirje ja huoltajien Mastoposti sisältävät pitkälti samoja asioita, mutta erilaisilla painotuksilla. Uutiskirjeitä lähetetään, jotta tieto lippukunnan yhteisistä tapahtumista löytyisi helposti yhdestä paikasta ja lippukunnan viestintä olisi hajasirpaleiden sijaan kokonaisuus.

Pestissä osallistut uutiskirjeiden kirjoittamiseen ja oikolukemiseen sekä teet yhteistyötä juttuja kirjoittavien kanssa. Lisäksi autat ylläpitämään Mastonvartijoiden kuvapankkia ja nettisivuja sekä teet somejulkaisuja Mastonvartijoiden Instagramiin ja Facebookiin. Pestin tarkemmat yksityiskohdat ovat sovittavissa pestikeskustelussa.

Pesti sisältää mahdollisuuden harjoitella ja parantaa omia viestintätaitoja. Pesti ei vaadi kokemusta viestinnästä, mutta kokemus lippukunnan toiminnasta on etu. Myös halu kehittää Mavan viestintää on suotuisaa, mutta ei pakollista. Pestiin on tarjolla perehdytys ja tuki viestintäjohtajalta, jonka kanssa pestiä hoidetaan yhteistyössä.

Aikatarve:  3-5 tuntia/kk

Kenelle: samoajalle, vaeltajalle tai aikuiselle; kokemus lippukunnan toiminnasta ja hyvä äidinkielen osaaminen katsotaan eduksi!

Pestin kesto: 1 vuosi, pestiä jatketaan niin haluttaessa

Pestin aloitus: sopivan tyypin löydyttyä v. 2019

Pestaaja: Viestintäjohtaja Hannamari “Hansu” Haikonen, hannamari.haikonen (a) gmail.com, 044-2198729

TARPOJAVARTION LUOTSI

Tarpojilla on tällä hetkellä yksi ikäkausivastaava, joka vastaa koko ikäkauden toiminnasta. Hän tukee ja auttaa tarpojavartioiden johtajia mm. toimintasuunnitelmien tekemisessä, kokousten toteuttamisessa sekä retkien suunnittelussa ja tarvittaessa osallistuu kokouksiin ja retkille.

Tulevaisuudessa on tarkoitus saada jokaiselle Mavassa toimivalle tarpojavartiolle oma lähiluotsi, joka tuntee kyseisen ryhmän jäsenet ja johtajat ja viime kädessä vastaa ryhmän toiminnasta sekä varmistaa, että se on partion kasvatustavoitteiden mukaista. Luotsi ohjaa vartionjohtajaa ja auttaa vaativammissa aktiviteeteissa ja huolehtii siitä, että tekeminen pysyy mielekkäänä ja tavoitteellisena sekä johtajalle että johdettavalle: hän kannustaa kokeilemaan uutta ja toimimaan uudella tavalla. 


Luotsi on ryhmänjohtajien apuna etenkin uuden ryhmän aloittaessa toimintansa ja varmistaa, että tarpojajohtajat pärjäävät ryhmän kanssa yksin. Tarpojajohtajat ja luotsi sopivat yhdessä milloin luotsi on paikalla ja mitä tehtäviä hän hoitaa. Luotsin tehtävä on antaa palautetta ja kannustaa uusia tarpojajohtajia pestissään ja antaa heille pikkuhiljaa enemmän tilaa ja vastuuta. 


Ikäkausivastaava ja luotsi eivät kuitenkaan ole vartion varsinaisia jäseniä eivätkä johda tarpojavartiota, vaan toimivat ryhmänjohtajien tukena silloin kun apua tarvitaan. Sekä tarpojajohtajat että tarpojat voivat toiminnassaan tukeutua luotsiin, jonka tehtävänä on auttaa, tukea ja kannustaa. Luotsi itse saa apua ja tukea pestiinsä ikäkausivastaavalta ja muilta luotseilta. Ikäkausivastaava ja luotsi toimivat positiivisena johtajan ja aikuisen mallina niin tarpojajohtajalle kuin tarpojallekin.


Aikatarve: Alussa viikottaista, myöhemmin kuukausittaista

Kenelle: Vaeltajalle tai aikuiselle

Pestin kesto: vähintään 1 vuosi, mieluiten 2,5 vuotta

Pestin aloitus: heti kun sopiva luotsi löytyy ja erityisesti tarve tammikuussa 2020 kahdelle uudelle luotsille

Pestaaja: Tarpojaikäkausivastaava Katja Nummela, katja.nummela (a) gmail.com