Kuinka varaudutaan “märkiin olosuhteisiin”?

Ensimmäinen sääntö on, että kaikki tekstiilit eli makuupussi ja varavaatteet tulee aina suojata vedeltä joko kuivapusseilla (varustesäkit) tai muovipusseilla.

Ulkoretkille reppua varten pakataan mukaan myös sadesuoja tai tyhjä jätesäkki. 

Retkeläinen puolestaan varustetaan vedenpitävällä kuoritakilla, sadetakilla tai (hihallisella) sadeviitalla sekä sade- tai kuorihousuilla. Kesäaikaan saattaa riittää kevyempi sadeviitta jos sadetta ei ole luvassa päiväkausiksi eikä ole kovin kylmä.

Märässä metsässä jalkineiksi käyvät kumisaappaat tai vedenpitävät, esim. goretex-kengät. Lippalakilla ja/tai hupulla pidetään vesi pois kasvoilta.

Vaelluksella, leirillä tai päiväkisan aikana saattaa olla iloa sateenvarjostakin, mutta useimmilla retkillä sellainen on vain tiellä ja rikkuu helposti.

Kämppäretkillä voi olla rajalliset mahdollisuudet vaatteiden ja tarvikkeiden kuivattamiseen, mutta useimmilla telttaretkillä sellaisia on mahdoton järjestää. Pyrimme kyllä pitämään mukana joitakin ylimääräisiä kuivia varusteita kun vain mahdollista, jotta kaikille tulisi mukava retki vaikka vahinkoja sattuisikin.

PS. Jos ollaan päiväseltään liikkeellä, kevyempikin sadevarustus riittää varalle. Olemme kuitenkin silloin aina lyhyen automatkan päässä kodin lämmöstä.