Lapseni on lähdössä retkelle/ leirille, mitä kaikkea pitäisi pakata mukaan?

Meillä Mavassa on tapana lähettää vanhemmille “retkikirje”, josta löytyy aikataulu ja muuta tietoa ohjelmaan liittyen, sekä lista kaikista osallistujan omista varusteista. Jos kirjettä ei kuulu, olethan yhteydessä ryhmänjohtajaan, niin hän kyllä sellaisen toimittaa!

Varustelista on aina hiukan erilainen riippuen muun muassa vuodenajasta, missä majoitutaan, mitä on ohjelmassa ja mikä on kesto. 

Yön yli kestävän retken listalta löytyvät ainakin nämä asiat:

 • Partiohuivi
 • Sään mukainen vaatetus ja jonkinlainen varavaatekerta (vähintäänkin kuivat sukat)
 • Varautuminen märkiin olosuhteisiin jos sääennusteessa mainitaan sille pienikin mahdollisuus
 • Yöpymisvarusteet (makuupussi, makuualusta, pyjama, sukat ja ehkä unilelu)
 • Henkilökohtainen hygienia (vähintäänkin hammasharja ja -tahna ja jonkinlainen muki. Useamman päivän leirillä on hyvä olla mukana biohajoavaa shampoota ja pyyhe sekä kesäleirillä myös erillinen jalkapyyhe.)
 • Ruokailuvälineet (syvä muovilautanen, muovimuki, joka kelpaa myös hammaspesulla, lusikka, haarukka, veitsi) nimikoidussa kangaspussissa, sekä oma astiapyyhe. Meillä on joitakin retkipaikkoja joissa astiat tulevat talon puolesta, mutta metsäretkillä joutuu lainaamaan kaverilta jos omat särkyvät tai unohtuvat. 
 • Lähtiessä valmiiksi vedellä täytetty juomapullo
 • Otsa- tai taskulamppu
 • Istuinalusta 
 • Omat lääkkeet, huulivoide, aurinkosuoja, hyttyskarkoite ym kun sellaisia tarvitaan
 • Sekä rinkka, reppu tai kassi johon tavarat pakataan.

Ohjelmasta ja paikasta riippuen saatetaan tarvita myös uikkareita, sisätossuja, puukkoa, kompassia, muistiinpanovälineitä jne, tai vaikka (vapaaehtoisia) teema-asuja. 

Retkillä saa olla mukana kohtuullinen määrä omia “herkkuja”. Yhteiset ruokailut ovat kuitenkin osa suunnittelemaamme ohjelmaa, joten nuorempien partiolaisten kohdalla olemme ohjeistaneet, että yöretkellä enintään 200 g voisi olla sellainen määrä, joka ei vielä pilaa ruokahalua. Makeisten säilytyksestä saatetaan antaa lisäohjeita leiri/retkipaikasta riippuen (esim. pakattava tiiviiseen muovirasiaan tms). 

Kaikista varusteista ja vaatteistakin olisi hyvä löytyä omistajan nimi (ja varsinkin isommissa tapahtumissa myös lippukuntatunnus “Mava”), jotta eksyneet tavarat löytävät omistajansa helpommin.

Lähtökohtaisesti retkelle lähtijä kantaa aina itse omat varusteensa, mikä kannattaa huomioida pakatessa. Retkikirjeessä pyritään kertomaan etukäteen, jos kantomatkaa tulee enemmän kuin joitakin satoja metrejä.

Näitä ei tarvita retkellä:

Meidän omilla retkillä ei tarvita kännykkää tai rahaa, mutta pidemmällä leirillä oma puhelin ja sen lisävirtalähde voivat olla mukana. Toki leiriläisensä tavoittaa aina myös johtajien kautta. 

Samoin isommilta leireiltä löytyy kioski tai jopa iso myymälä, jossa myydään herkkuja, leirituotteita ja/tai partiovarusteita.