Mitä käytännössä tarkoittaa “säänmukainen vaatetus ja varavaatekerta”?

Jopa Suomen kesässä vaatetus voi tarkoittaa melkein mitä tahansa, joten sääennustetta kannattaa vilkaista ennen kuin aletaan pakkaamaan. Kaikki tekstiilit – eli makuupussi ja varavaatteet – tulee aina suojata vedeltä joko kuivapusseilla (varustesäkit) tai muovipusseilla.

Partiolainen muuten opettelee pakkaamaan itse ihan pienestä saakka, sillä kun tietää mitä reppuun pakattiin kotona ja mistä sen pitäisi löytyä, oppii pitämään huolta omasta omaisuudestaan. 

Kun ohjelmassa on paljon fyysistä tekemistä, pärjää kevyemmälläkin vaatekerralla, mutta silloinkin saattaa välillä joutua olemaan paikoillaan ja odottelemaan. Kerrospukeutuminen mahdollistaa vaatteiden lisäämisen ja vähentämisen tarpeen mukaan, ja on tavallisesti paras ratkaisu. 

Kannattaa muistaa, että iltaisin saattaa varsinkin keväällä, alkukesällä ja alkusyksystäkin tulla hyvinkin kylmä. Joka tapauksessa iltaa kohti retkien ohjelma rauhoittuu, joten sitä silmällä pitäen kannattaa aina varata illaksi jotakin lämpimämpää päälle.  

Puuvillavaatteet voivat sopia kämppäretkille ja kesäleireille, mutta varsinkin jos koko retkiaika vietetään ulkona, niin alin kerros kannattaa olla merinovillaa tai teknistä materiaalia, joka ei muutu hikoillessakaan märän tuntuiseksi. Välikerrokseen voi vuodenajasta riippumatta varata fleeceä, villavaatetta tai vaikka kevyttoppatakin (joka mahtuu hyvin päällysvaatteen alle) ja päällimmäiseksi tuulen ja/tai vedenpitävät ulkovaatteet. Liian tiukoissa vaatteissa tulee kylmä. 

Yli yön ulkoretkellä vietetään suurin osa ajasta kengät jalassa, ja siksi myös sukkamateriaaleissa kannattaa suosia merino- ja muita villasekoitteita puuvillan sijasta. 

Kumisaapas on hyvä retkijalkine, mutta se voi myös olla liian kylmä vaihtoehto ilta-aikaan, ellei siihen mahdu toistakin villasukkaa. Ei siis ole välttämätttä huono idea ottaa talvijalkineita käyttöön jo lokakuussa, vaikka lämpötila on hädin tuskin nollassa – varsinkin jos on palelevaa sorttia.

Jalkojen kuivana pysyminen on erittäin tärkeää, ja siksi ei haittaa vaikka ottaisi varasukat mukaan lyhyellekin metsäretkelle ja viikonloppuun pari-kolme paria yösukkien lisäksi.

Muita varavaatteita ovat sellaiset jotka helposti kastuvat, eli ainakin hanskat – ja nuoremmilla sudareilla (jotka innostuvat lätäköistä ja nuoskalumesta) housut ja ehkä muutkin ulkovaatteet. 

Kämppäretkillä voi olla rajalliset mahdollisuudet vaatteiden kuivattamiseen, mutta useimmilla telttaretkillä sellaisia on mahdoton järjestää.