Avoimet pestit

Täältä löydät lippukuntamme avoimet vapaaehtoispestit. Pesteihin voi hakea ottamalla suoraan yhteyttä pestikuvauksessa mainittuun henkilöön tai vaihtoehtoisesti laittamalla sähköpostia Mavan sähköpostiin, mastonvartijat1982(a)gmail.com tai olemalla yhteydessä Mavan pestijohtiin Larissa “Laija” Olasvuoreen, larissa.olasvuori(a)gmail.com tai Havu Härmään, havu.harma(a)gmail.com. Jos jokin pesti kiinnostaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan pestistä ja ajatuksistasi tarkemmin. Pestejä voidaan usein tarvittaessa räätälöidä tai pestin voi myös aloittaa yhdessä parin kanssa. Jos sinua kiinnostaa jokin muu homma, jota tässä listassa ei ole mainittu, ota yhteyttä pestijohtajiin, niin varmasti löydämme sinulle sopivan tehtävän!

40-VUOTISJUHLATOIMIKUNTA

JOULUKAMPANJAPÄÄLLIKÖN KAKKONEN

AIKUISLUOTSI

ANSIOMERKKITIIMIN JÄSEN

JOULURETKEN JOHTAJAKAKSIKKO

JOHTOKOLMIKKO KAJOLLE MAVAN LEIRILIPPUKUNTAAN

40-VUOTISJUHLATOIMIKUNTA

Tule suunnittelemaan Mastonvartijoiden 40-vuotisjuhlaa! 
Juhlatoimikunta kaipaa sekä puheenjohtajaa että ideanikkareita ja tekijöitä. Toimikunta aloittaa suunnittelun jo syksyllä ja tositoimiin päästään ensi vuonna. 

Toimikunnan puheenjohtaja vastaa juhlien järjestelyn organisoinnista: suunnittelukokousten järjestämisestä, suunnittelun aikataulusta ja itse juhlan kulusta. Yksin vastuuta ei tarvitse kantaa, vaan apuna on muu toimikunta, lippukunnan hallitus sekä johtokuusikko! Tätä pestiä voi hoitaa myös parina kaverin kanssa.

Toimikunnan jäsenenä pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan juuri Mavan näköisiä 40-vuotisjuhlia. Keitä juuri sinä haluaisit kutsua juhliin? Missä haluat juhlia? Mitä haluat tehdä ja syödä? Tule mukaan suunnittelemaan!

Kenelle: puheenjohtajan pesti vaeltajille ja aikuisille, toimikunnan jäsenen pesti myös samoajille!

Pestin kesto: vuoden 2022 loppupuolelle asti, juhlien päivämäärä toimikunnan päätettävissä

Pestin aloitus: mahdollisimman pian, viimeistään lokakuussa 2021

Pestaaja: Sihteeri Katja Nummela, katja.nummela(at)gmail.com , 0509118522

JOULUKAMPANJAPÄÄLLIKÖN KAKKONEN

Lippukuntamme myy perinteisesti paljon kalentereita ja tänäkin vuonna tavoittelemme maagista 3000 kalenterin rajapyykkiä. Tänä vuonna korona tuo erityisiä haasteita myyntityöhön, joten kahden kampanjapäällikön voimin keksimme varmasti toimivia ja uusia ratkaisuja! Nyt etsinnässä on kokeneelle kampanjapäällikölle intoa pursuva kakkonen. Pesti on iso yhdelle hoidettavaksi, mutta kahdestaan se on oikein mukava.

Pestissä oppii Kuksan käyttöä, viestintää, mainostusta, yhteistyötahojen kanssa yhteydenpitoa. Pestissä vaaditaan innokkuutta, tarkkuutta ja halua oppia uutta.

Pestiin on tarjolla koulutus piirin toimesta lokakuussa ja sen lisäksi kokenut kampanjapäällikkö kouluttaa lippukunnan toimiviin tapoihin.

Aikatarve: lokakuusta alkaen viikoittain pari tuntia. Tahti on kovinta lokakuun puolesta välistä marraskuun puoleen väliin.

Kenelle: Pesti sopii samoajalle, vaeltajalle tai aikuiselle, kunhan löytyy innostusta!

Pestin kesto: heti – 31.12.2020

Pestaaja: Joulukampanjapäällikkö Larissa “Laija” Olasvuori, larissa.olasvuori@gmail.com, 050-5473090

AIKUISLUOTSI

Tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaohjelmassa aikuisilla on tärkeä rooli luotseina. Luotsi auttaa toiminnan suunnittelussa, tukee vartionjohtajaa tehtävässään ja huolehtii tämän osaamisesta. Luotsi on mukana käsittelemässä ryhmässä nousevia vaikeita aiheita ja toimii silloin kun häntä tarvitaan. Tuen tulisi olla jatkuvaa, säännöllistä ja tarvittaessa saatavilla.

Myös aikuiset, etenkin uudet, juuri partioon liittyneet tarvitsevat suunnitelmallista tukea ja ohjausta. Jonkun luottotyypin johon voi tutustua ja joka huolehtii yhteydenpidosta, koulutuksesta ja partiokulttuuriin tutustuttamisesta. Jos koko lippukunnan johtajisto on yhteisvastuussa uusista aikuisista, saattaa käydä niin ettei kukaan muista huolehtia heistä riittävästi. Aikuiselle tilanne on sekava ja yhteydenottaminen tai kysyminen saattaa olla vaikeaa jos yhtä yhteyshenkilöä ei ole. Partion alkutaipaleella on tärkeää, että joku muistaa pyytää mukaan tapahtumiin ja kertoa niistä riittävän paljon tietoa.

Vaeltajaohjelmassa luotsin tehtävä on ohjata vaeltajan henkilökohtaisen kehityssuunnitelman tekemistä ja toteutumista.  kannustetaan myös uusia aikuisia asettamaan henkilökohtaiset tavoitteet ja suunnataan niitä kohti. On tärkeää ja hyödyllistä että lippukunnasta uusi aikuinenkin saa tukea tavoitteiden saavuttamiseen ja niitä voidaan miettiä yhdessä.

Luotsi, tutor, kummi – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Aikuisluotsia ei ole määritelty partio-ohjelmassa eikä virallista nimikettä ole.

Nyt etsimme Mastonvartijoiden ensimmäistä virallista ja pestattua aikuisluotsia! Olisitko se sinä?  Pesti voisi sisältää seuraavia juttuja

 • ottaa uudet lippukuntaan liittyvät aikuiset vastaan 
 • pitää heihin säännöllisesti yhteyttä
 • esitellä yleisesti partiota, mutta myös Mavaa
 • esitellä ja tutustuttaa uusiin ihmisiä
 • olla kiinnostunut aikuisten tavoitteista, osaamisesta ja koulutustarpeesta

Kehitellään tästä yhdessä sulle just sopiva pesti!

Aikatarve: Aluksi viikoittaista, mutta sen jälkeen kuukausittaista

Kenelle: Aikuiselle

Pestin kesto: Vähintään 1 vuosi

Pestin aloitus: Heti, kun sopiva aikuisluotsi löytyy

Pestaaja: Pestijohtaja Larissa Olasvuori, larissa.olasvuori(a)gmail.com

ANSIOMERKKITIIMIN JÄSEN

Tässä pestissä pääset puhumaan hyvää selän takana ja juonimaan yllätyksiä!

Mava on täynnä huippuja partiolaisia, jotka ansaitsevat kiitosta toiminnastaan ja partiomaisesta asenteestaan. Siksi me halutaan hakea mavalaisille myös entistä enemmän ansiomerkkejä! Saataisiinko susta meidän tiimiin yksi pää lisää ideoimaan hakemuksia?

Ansiomerkkejä haetaan vuosittain Kuksan kautta neljässä erässä: tammikuussa, huhtikuussa, syyskuussa ja marraskuussa. Merkkien saajia on laidasta laitaan, vasta lippukuntaan liittyneestä sudarista aina kokeneisiin partiokonkareihin, joten hakemukset ovat myös hyvin eri laajuisia. Lupaan, että jokainen meistä tuntee mavalaisen, jota voisi muistaa merkillä ja osaisi kirjoittaa tästä tyypistä muutaman kauniin sanan! Koko lippukunnan väkeä ei tarvitse tuntea kuin omia taskujaan.

Myöskään aiempaa tietotaitoa ansiomerkkijärjestelmästä tai Kuksan käytöstä ei vaadita, vaan jeesiä ja perehdytystä on tarjolla ja hommia tehdään tiiminä. Kylmiltään ei tarvitse kokonaista hakemusta osata kirjoittaa, vaan voit hyvin esimerkiksi naputella valmiita hakemuksia Kuksaan, täydentää muiden aloittamia hakemuksia tai osallistua yhteiseen ideointiin siitä, kelle merkkejä haettaisiin ja millä perusteilla. Samalla pääset oppimaan koko ajan lisää ansiomerkkimaailmasta ja hyvän hakemuksen muotoilusta! Pesti antaa myös tekijälleen usein rutkasti hyvää mieltä, kun yhdessä kirjoitettu anomus hyväksytään ja merkin saaja päästään yllättämään ja tuomaan hymy hänen kasvoilleen. :)

Aikatarve: Pesti ei vaadi aikaasi joka viikko tai edes joka kuukausi, vaan hommia tehdään lähinnä neljän vuosittaisen ansiomerkkihaun ympärillä aina parin viikon mittaan. Työmäärä riippuu paljon siitä, paljonko innostut hakemuksia ideoimaan ja kirjoittamaan!

Kenelle: Samoajalle, vaeltajalle tai aikuiselle, joka haluaa ilahduttaa muita ja järjestää yllätyksiä! :) Aiempaa osaamista ansiomerkeistä ei vaadita, me jeesataan kyllä. Eikä haittaa, vaikka asuisit kauempana – hommat hoituvat myös etänä!

Pestin kesto: Sulle sopiva ajanjakso, mieluiten kuitenkin vuosi tai enemmän

Pestin aloitus: Vaikka heti!

Pestaaja: Pestijohtaja Havu Härmä, 045 111 2810, havu.harma(at)gmail.com

JOULURETKEN JOHTAJAKAKSIKKO

Lippukunnan jouluretki järjestetään 26.-28.11.2021 ja retkelle on haussa johtokaksikko/-kolmikko. Pestiä voi hakea yksin tai yhdessä kaverin kanssa ja työnjaosta retkenjohtajien kesken sovitaan yhteisessä pestikeskustelussa.

Poikkeuksellisesta vuodesta johtuen jouluretken onnistuminen on erityisen tärkeää. Tarvitsemme yhdessä tekemistä. Viime vuonna retkeä ei päästy järjestämään yhdessä, joten tänä vuonna katseet ovat toiveikkaana tulevaisuuteen suunnattuna. Tehtävään etsitään siis luovaa ja innokasta tekijää, jota ei pelota pieni epävarmuus ja muuttuvat suunnitelmat. Edellisten jouluretkien suunnitelmia ja johtajia voi ja saa hyödyntää ja niihin lisätään vain ripaus koronaturvallisuutta ;)

Jouluretken johtajan tehtäviin kuuluu huolehtia, että seuraavat asiat tulee tehdyksi:

 • tekijäporukan rekryäminen lippukunnan johtajistosta (mm. vastaavat ohjelmalle, huollolle muonitukselle sekä ensiavulle)
 • retken suunnittelun sekä retken aikataulujen suunnittelu ja niiden seuraaminen
 • talousarvion luominen
 • sisäinen viestintä; johtajiston pitäminen ajan tasalla (mitä tapahtuu, missä ja milloin)
 • ulkoinen viestintä; eli tapahtuman markkinointi ja viestintä partiolaisten kotiväelle
 • tarvittavien turvallisuusasiakirjojen valmistaminen ennen retkeä sekä retken turvallisuuden takaaminen

Pestissä oppii delegoimaan, viestimään ja pitämään useampia lankoja käsissä. Pestiin saa tukea edellisiltä tekijöiltä, ohjelmajohtajilta sekä lippukunnan hallitukselta.

Aikatarve: Syyskuussa pari tuntia viikossa, lokakuussa aikatarve kiihtyy jouluretkeä kohti. Aikatarpeeseen vaikuttaa se, paljonko johtaja saa rekryttyä väkeä ja missä vaiheessa.

Kenelle: Samoajalle (tarvitsee vahvan tukijan ja kakkosen yli 18-vuotiaasta), vaeltajalle tai aikuiselle. Pestiä voi hakea mielellään myös kimpassa.

Pestin kesto: Heti- 31.12.2021

Kiinnostuitko? Heräsikö kysymyksiä? Ota yhteyttä pestaajaan!

Pestaaja: Isla Purtilo, isla.purtilo(a)gmail.com, 0440704752

JOHTOKOLMIKKO KAJOLLE MAVAN LEIRILIPPUKUNTAAN

Ensi kesänä partiolaiset ympäri Suomen kokoontuvat Evolle finnjamboree Kajolle. Kajolla leirilippukuntaa johtaa johtokolmikko, joka on lippukunnan johdon tavoin jaettu kolmeen pestiin; leirilippukunnanjohtaja, ohjelmajohtaja sekä pestijohtaja. Näissä pesteissä voi toimia myös parina. Etsimme nyt lippukuntamme savuun johtokolmikkoa, joka huolehtii yhdessä Mavan savun toiminnasta ennen leiriä ja leirin aikana. Leirilippukuntien jaosta ei ole vielä keskusteltu yhdessä ELLIn lippukuntien kanssa, joten voi olla, että leirilippukunnassa on Mavan lisäksi myös toinen lippukunta.

Tarkempia pestikuvauksia ei ole vielä Kajon tiimoilta tullut, mutta perinteisesti pestit pitävät sisällään:

Savun johtajat johtavat savua yhdessä muiden johtajien kanssa. He huolehtivat viestinnästä (ennen leiriä ja leirin aikana), savun leiriläisistä ja viime kädessä vastaavat savumme toiminnasta. 

Tehtäviin kuuluu myös:

 • Huolehtia savun kalustosta, sen kokoamisesta ja kuljetuksesta leirille, sekä leirilippukunnan  hygienia- ja terveysasioista leirisairaalan ohjeiden mukaisesti
 • Pestata EA-vastaava savuun
 • Pitää huolta päiväohjelmasta ja aikatauluista
 • Pitää huolta, että savu sitoutuu leirin sääntöihin ja ohjeistuksiin.
 • Tietää koko ajan savun vahvuus, mukaanlukien yhteiskuljetukset leirille ja sieltä pois ja tietää mikäli joku leiriläisistä poistuu kesken leirin.
 • Vastata savun taloudesta, mukaanlukien vanhempainillat ja leirihankinnat
 • Pitää huoli omasta jaksamisestasi – pyytää vapaata kun tarvitset sitä 

Savun johtaminen on hauska ja opettavainen pesti. Pestillä on selkeä alku ja loppu. Hommia on ennen leiriä, mutta pääpaino sijoittuu leirille. Pestissä oppii viestinnällisiä taitoja, huolehtimaan kokonaisuuksista, delegoimaan hommia ja yhteistyötä johtokolmikon kanssa.

Aikatarve: Joulu-helmikuu enemmän viestinnällistä (miten varmistetaan, että mavalaiset lähtevät mukaan leirille), helmi-kesäkuu tahti kiihtyy (valmistautumista leirlle ja viestintää, mahdollisia koulutuksia), heinäkuu (viimeiset hankinnat, kaluston pakkaus, viimeiset viestit ja itse leiri), elokuu (kaluston purku, löytötavarat, viimeisiin viesteihin vastaaminen, kuitit, loppurapsa ja Kajo pakettiin)

Kenelle: vaeltajalle tai aikuiselle (yli 18 v.)

Pestin kesto: Joulukuu – elokuu

Pestin aloitus: heti kun sopiva pari löytyy

Pestaaja: Pestijohtaja Larissa Olasvuori, larissa.olasvuori(a)gmail.com, 050-5473090